Przepis: Faszerowane ziemniaki
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przygotowaćFaszerowane ziemniaki ?
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 10 minut.
Obrać ziemniaki, wydrążyć środki.
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać posiekać drobniutko. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Miąższ z ziemniaków posiekać.
Na maśle podsmażyć paprykę, cebulę, kiełbasę, miąższ ziemniaków. Przecisnąć czosnek przez praskę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu. Dodać również kukurydzę oraz siekany szczypiorek.
Farszem nadziać ziemniaki.
Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekać ok 25 minut.