Jak przygotować Groszek ptysiowy do zupy?

Przepis: Groszek ptysiowy do zupy

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 20 min.

Jak przygotowaćGroszek ptysiowy do zupy ?

Zagotować wodę z margaryną, osolić. Wsypywać w wrzątku mąkę, mieszać aż ciasto stanie się szkliste, odstawić do przestygnięcia. Wbić po jednym jajku i dokładnie wyrobić. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczki, pociąć je nożem na centymetrowe kawałeczki i układać w dosyć dużej odległości na blachę wysmarowaną tłuszczem. Można również włożyć ciasto do worka zakończonego tulejką i wyciskać maleńki groszek bezpośrednio na blachę. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556