Składniki potrzebne do przepisu: Stifado – mięso wołowe w sosie pomidorowo-cebulowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Stifado – mięso wołowe w sosie pomidorowo-cebulowym ?
1. Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie jej składniki.
2. Kroimy mięso na kawałki 3-4cm, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W między czasie mieszamy mięso kilka razy.
3. Po upływie tego czasu obrane cebulki podsmażamy porcjami na mocno rozgrzanym oleju (200 ml) i kładziemy na sitku, żeby spłynął z nich nadmiar oleju.
4. Na tym samym oleju podsmażamy mięso uprzednio wyciągnięte z marynaty i odciśnięte.
5. Odcedzamy marynatę, dodajemy ją do mięsa i gotujemy na małym ogniu około godziny.
6. Następnie dodajemy do garnka to co odcedziliśmy od marynaty (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek), podsmażone cebulki, sok pomidorowy, szczyptę cukru i solimy do smaku.
7.Gotujemy na małym ogniu,pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie i woda wyparuje.