Przepis na Stifado – mięso wołowe w sosie pomidorowo-cebulowym

Składniki potrzebne do przepisu: Stifado – mięso wołowe w sosie pomidorowo-cebulowym

  • >mięso wołowe(najlepsza cielęcina) 1,5 kg
  • olej z oliwek 200 ml
  • cebula drobna 2,5 kg
  • sok pomidorowy 750 ml
  • cukier szczypta
  • sól do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Stifado – mięso wołowe w sosie pomidorowo-cebulowym ?

    1. Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie jej składniki.

    2. Kroimy mięso na kawałki 3-4cm, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W między czasie mieszamy mięso kilka razy.

    3. Po upływie tego czasu obrane cebulki podsmażamy porcjami na mocno rozgrzanym oleju (200 ml) i kładziemy na sitku, żeby spłynął z nich nadmiar oleju.

    4. Na tym samym oleju podsmażamy mięso uprzednio wyciągnięte z marynaty i odciśnięte.

    5. Odcedzamy marynatę, dodajemy ją do mięsa i gotujemy na małym ogniu około godziny.

    6. Następnie dodajemy do garnka to co odcedziliśmy od marynaty (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek), podsmażone cebulki, sok pomidorowy, szczyptę cukru i solimy do smaku.

    7.Gotujemy na małym ogniu,pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie i woda wyparuje.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553