Składniki potrzebne do przepisu: Zupa czosnkowa
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
jak przyrządzić Zupa czosnkowa ?
Przygotowuję sobie bazę czyli chleb. Odkrajam wierzch chleba i wybieram miękisz ale nie cały, na bokach ma zostać tyle, żeby chleb nie przemókł, gdy będzie w nim zupa i żeby jedzący z niego mogli go sobie wybierać łyżką razem z zupą.
Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Gotujemy wywar (albo rosół albo z kostki). Wrzucam miękisz chleba, dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem.
Następnie gorącą zupę przelewam do miksera gdzie ją miksuję, wbijam jajka i jeszcze raz szybko miksuje, żeby się nie ścięły. Przyprawiam pieprzem i wegetą jeśli jest taka potrzeba.
Jeśli zupa wydaje mi się za mało czosnkowa to wrzucam do niej posiekane 1-2 ząbki czosnku i jeszcze raz miksuje wszystko. Ma mieć fajny czosnkowy smak ale nie ostry więc nie przeciskam czosnku przez praskę tylko siekam na kawałeczki nożem.
Wlewam do chleba, sypię natką i gotowe.