Przepis na Zupa czosnkowa

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa czosnkowa

  • >chleb bochenek 1 na głowę
  • cebula 2 szt
  • czosnek 6 ząbków
  • jajko 2 szt
  • rosół 1 litr
  • sól szczypta
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 10 min.
    Czas gotowania: 20 min.

     

    jak przyrządzić Zupa czosnkowa ?

    Przygotowuję sobie bazę czyli chleb. Odkrajam wierzch chleba i wybieram miękisz ale nie cały, na bokach ma zostać tyle, żeby chleb nie przemókł, gdy będzie w nim zupa i żeby jedzący z niego mogli go sobie wybierać łyżką razem z zupą.

    Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Gotujemy wywar (albo rosół albo z kostki). Wrzucam miękisz chleba, dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem.

    Następnie gorącą zupę przelewam do miksera gdzie ją miksuję, wbijam jajka i jeszcze raz szybko miksuje, żeby się nie ścięły. Przyprawiam pieprzem i wegetą jeśli jest taka potrzeba.

    Jeśli zupa wydaje mi się za mało czosnkowa to wrzucam do niej posiekane 1-2 ząbki czosnku i jeszcze raz miksuje wszystko. Ma mieć fajny czosnkowy smak ale nie ostry więc nie przeciskam czosnku przez praskę tylko siekam na kawałeczki nożem.

    Wlewam do chleba, sypię natką i gotowe.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556