Przepis na Kopytka- zawsze pulchne

Składniki potrzebne do przepisu: Kopytka- zawsze pulchne

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Kopytka- zawsze pulchne ?

    Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki 1 lub 2 razy, dodajemy pozostałe składniki oraz szczyptę soli i zagniatamy. Nie podaję ilości ziemniaków ponieważ ja zawsze dodaje 1/4 objętościowo mąki. Możemy wtedy zrobić kopytka w każdej chwili z ziemniaków które nam pozostały z obiadu. Rolujemy masę, lekko ją spłaszczamy (nie ganiamy ich później po talerzu)i tniemy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy na słodko lub z sosem.