Jak przyrządzić Nadziewany makaron?

Przepis: Nadziewany makaron

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Nadziewany makaron?

Do tego dania można użyć mięso pieczone lub duszone z drobiu, wieprzowiny albo cielęciny – może być pozostałe z poprzedniego dnia

Żaroodporne naczynie posmarować oliwą i posypać tartą bułką.

Ugotować makaron w osolonej wodzie.

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować.

Obraną cebulę opłukać i posiekać, a następnie udusić wraz z pieczarkami i dodatkiem oliwy czy oleju.

Parówki obrać ze skórki i pokroić w kawałki długości około 1 centymetra.

Mięso pokroić w drobne słupki.

Przygotowane dodatki połączyć z pieczarkami, dodać pastę pomidorową i drobno posiekany czosnek, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżymi lub suszonymi listkami szałwii i bazylii.

Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać ze stopionym masłem i utartym serem.

W przygotowanym naczyniu ułożyć warstwę (połowę) makaronu, a następnie mieszaninę pieczarek i mięsa.

Przykryć pozostawionym makaronem, wyrównać powierzchnię.

Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika.

Gdy się zrumieni — wyjąć, posypać posiekaną zieleniną.

Podawać z dodatkiem sosu śmietankowego i surówek.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553