Składniki potrzebne do przepisu: Szaszłyki z szynki i słoniny
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
jak przyrządzić Szaszłyki z szynki i słoniny ?
Szynkę kroimy na grubą kostkę, (koniecznie w poprzek włókien) lekko rozpłaszczamy dłonią, słoninę kroimy w grube plastry, wkładamy wszystko do miski. W ok. pół szklanki oleju rozprowadzamy całe opakowanie Delikatu czerwonego i zalewamy tym mięso całość dobrze wymieszać. Wkładamy do lodówki najlepiej na parę godzin.
Cebulę kroimy w grube plastry układamy w drugim naczyniu warstwami i każdą z warstw obficie solimy odstawiamy(po paru godzinach „puści” sok i będzie mięciutka i wcale nie słona).Paprykę kroimy w kawałki.
Nadziewamy wszystko bardzo ściśle (nie będzie wysychało) na patyczki(najlepiej po dwa – łatwiej jest wtedy obracać szaszłyki bo nie okręca się mięsko)najlepiej jest nadziewać w taki sposób aby przy każdym kawałku mięsa był kawałek słoniny.