Przepis na Szaszłyki z szynki i słoniny

Składniki potrzebne do przepisu: Szaszłyki z szynki i słoniny

  • >szynka wieprzowa 1 kg
  • słonina gruba 0,5 kg
  • cebula biała średnia 0,5 kg
  • papryka (wielokolorowa) 2 sztuki
  • przyprawa delikat czerwony 1 opakowanie
  • sól do cebuli sporo
  • olej
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Szaszłyki z szynki i słoniny ?

    Szynkę kroimy na grubą kostkę, (koniecznie w poprzek włókien) lekko rozpłaszczamy dłonią, słoninę kroimy w grube plastry, wkładamy wszystko do miski. W ok. pół szklanki oleju rozprowadzamy całe opakowanie Delikatu czerwonego i zalewamy tym mięso całość dobrze wymieszać. Wkładamy do lodówki najlepiej na parę godzin.

    Cebulę kroimy w grube plastry układamy w drugim naczyniu warstwami i każdą z warstw obficie solimy odstawiamy(po paru godzinach „puści” sok i będzie mięciutka i wcale nie słona).Paprykę kroimy w kawałki.

    Nadziewamy wszystko bardzo ściśle (nie będzie wysychało) na patyczki(najlepiej po dwa – łatwiej jest wtedy obracać szaszłyki bo nie okręca się mięsko)najlepiej jest nadziewać w taki sposób aby przy każdym kawałku mięsa był kawałek słoniny.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556