Jak przyrządzić Płucka w kwaśnym sosie?

Przepis: Płucka w kwaśnym sosie

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Płucka w kwaśnym sosie?

Płucka dokładnie umyć (wyciąć tchawicę, jeśli jest). Włoszczyznę oczyścić, umyć, wrzucić na wrzątek,zagotować.

Następnie włożyć płucka, posolić, dodać kilka ziaren pieprzu i listek laurowy.

Gotować pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny.

Płucka wyjąć, przestudzić i pokroić w słupki. Cebule obrać i posiekać.

W rondlu rozgrzać masło, usmażyć cebulę na złoto.

Dodać mąkę, zasmażyć.

Wlać szklankę wywaru.

Mieszając, zagotować, posolić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i cukrem.

Wlać śmietanę, włożyć płucka.

Przed podaniem podgrzać.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553