Składniki potrzebne do przepisu: Krokiety z bażanta
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Krokiety z bażanta ?
Mięso należy oddzielić od kości, dodać taką samą wagowo ilość pieczonej cielęciny lub wieprzowiny i drobno pokroić (nie siekać i nie mleć w maszynce).
W rondlu zagotować szklankę wody, dodając masło, wsypać niepełną szklankę mąki i trzymając rondel na słabym ogniu, ubijać masę łyżką, aż ciasto będzie odstawało od ścian rondla.
Następnie zdjąć z ognia, dodać pół szklanki śmietany, 2 jaja, pokrojone mięso doprawione solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, i starannie wyrobić łyżką.
Z przygotowanego ciasta uformować okrągłe lub owalne krokiety, otoczyć je w mące, rozbitym jaju oraz tartej bułce i usmażyć w dużej ilości tłuszczu (jak pączki).
Gotowe krokiety ułożyć na wyłożonym serwetą półmisku i przybrać plasterkami cytryny.
Krokiety można podawać z czystym sosem pomidorowym.