Przepis na Krokiety

Składniki potrzebne do przepisu: Krokiety

  • kapusta kwaszona 1/2 kg
  • pieczarki 30 dag
  • cebula 2 szt
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Krokiety ?

    Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy (2-3 szt.), ziele angielskie (4-5 ziarenek) i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.

    Na patelni, na 2 łyżkach masła podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości.

    W tym czasie smażymy naleśniki (wg swojego przepisu, lub mojego – patrz. moja strona użytkownika).

    Ostudzoną kapustę odsączamy z wody i drobno kroimy. Pieczarki przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo drobno kroimy. Łączymy oba składniki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy do kapusty z pieczarkami. W miarę potrzeby dosmaczamy solą i pieprzem. Nakładamy trochę farszu na naleśnik, zwijamy go w formie krokieta. Krokiety obtaczać w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmażać na złoty kolor na oleju.