Składniki potrzebne do przepisu: Racuszki luksusowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Racuszki luksusowe ?
W ciepłym mleku rozkruszyć drożdże, zmieszać z 1/3 mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i solą, białka ubić na pianę.
Do pozostałej mąki dodawać kolejno:
– wyrośnięty rozczyn,
– żółtka,
– białka,
– cukier wanilinowy,
– i skórkę z cytryny.
Dokładnie wyrobić.
Dodać roztopione masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty.
Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto nakładać łyżką maczaną w wodzie na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na kolor złoty.
Po lekkim ostudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.