Jak przyrządzić Konfitury z wiśni?

Przepis: Konfitury z wiśni

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Konfitury z wiśni?

Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy.

Cukier wsypujemy do rondla, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści.

Do gotującego się syropu wrzucamy stopniowo wiśnie i gotujemy na bardzo małym gazie (ogniu) około 30 minut – licząc od momentu zagotowania.

Żeby konfitury się nie przypaliły trzeba od czasu do czasu potrząsać rondlem. NIE MIESZAĆ ŁYŻKĄ!!! żeby nie rozgnieść owoców. Zdejmujemy pianę tworzącą się na powierzchni.

Konfitury pozostawiamy w garnku/rondlu do następnego dnia, w temperaturze pokojowej. Potem przez 2 kolejne dni smażymy po 30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż staną się szkliste.

Owoce powinny być zachowane w całości. Gorące konfitury rozkładamy do wyparzonych słoików twist off i zamykamy.

Na 10-15 minut odwracamy je do góry dnem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553