Przepis: Panga w sosie berneńskim
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Jak przyrządzić Panga w sosie berneńskim?
Rybę polać sokiem z cytryny, natrzeć solą,pieprzem, odstawić na 20 min. Do garnuszka włożyć posiekaną szalotkę, 2 gałązki estragonu, wino, ocet, pieprz biały, gotować aż płyn odparuje do 1/3 objętości.
Płyn przecedzić do miski, ustawić na garnku z gotującą wodą, dodać żółtka, sól i ubijać trzepaczką aż masa lekko zgęstnieje. Dodawać partiami masło, ubijając aż sos stanie się puszysty.
Zestawić z garnka, dodać posiekaną gałązką estragonu. Rybę oprószyć mąką, obtoczyć w jajku, panierować w bułce.
Usmażyć na rumiano na oleju. Podawać z sosem posypanym jajkami. Wino można zastąpić bulionem warzywnym.