Przepis na Łosoś miodowo-sezamowy

Składniki potrzebne do przepisu: Łosoś miodowo-sezamowy

  • łosoś bez skóry 1 filet
  • makaron ryżowy wstążki 10 dag
  • miód płynny 1 łyżka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • olej sezamowy 1,5 łyżki
  • sezam 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Łosoś miodowo-sezamowy ?

    Z miodu, sosu sojowego i 0,5 łyżki oleju sezamowego robimy marynatę. Wkładamy łososia i odstawiamy na ok. 20 min (przekręcając go co jakiś czas, aby obie strony równomiernie przeniknęła marynata).

    W tym czasie, makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem – tak, żeby był cały nią przykryty. Zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min.

    Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego i wkładamy łososia. Smażymy na wolnym ogniu, po 5 min. z każdej strony.

    Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy marynatą, w której „moczył” się łosoś.

    Na makaronie układamy usmażonego łososia i wszystko posypujemy ziarnami sezamu.