Składniki potrzebne do przepisu: Ryba w majonezie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Ryba w majonezie ?
0,25 I olej na majonez żółtko do majonezu musztarda, sok z cytryny marchew, listki porów — do udekorowania ryby
ogórek konserwowy, jaja, grzybki, szczypiorek itp.
Z warzyw i przypraw gotujemy wywar i przecedzamy go.
Rybę słodkowodną (sandacz, szczupak, karp itp.) sprawić, odciąć głowę, przekrajać wzdłuż kręgosłupa, zdjąć filety, podzielić na porcje, osolić.
Osoloną rybę ugotować na słabym ogniu w przecedzonym wywarze (małe kawałki 10-15 min., całe ryby 20-30 min., zależnie od wielkości) i zostawić do ostudzenia.
Zdjąć skórę wybrać drobne ości i ułożyć jednym lub dwoma rzędami na podłużnym półmisku.
Polać gęstym majonezem i udekorować.
Drobne kawałki ryby należy tak ułożyć, aby porcje były równe i miały gładką powierzchnię.