Przepis: Sos słodko- kwaśny do ryżu
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 100 min.
Jak przyrządzić Sos słodko- kwaśny do ryżu?
Cebule i czosnek obrać, cebule umyć i pokroić w piórka, a czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, posolić i gotować na małym ogniu ok. 1 godz.
Ananasa pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i też pokroić w kostkę. Wraz z ananasem i czosnkiem dodać ją do ugotowanych pomidorów. Dodać musztardę, cukier, papryki w proszku, sól, pieprz, curry i gotować ok. 40 minut.
Do sosu można dodać trochę sosu z ananasa.
Tak przygotowany sos przekładać do słoików i zapasteryzować.