Przepis na Chrzan wielkanocny Zosi

Składniki potrzebne do przepisu: Chrzan wielkanocny Zosi

  • chrzan korzeń 1 kg
  • ocet winny lub ryżowy 100 ml
  • cukier 5 łyżek
  • sól szczypta
  • >jajka na twardo 10 sztuk
  • >masło miękkie 50 g
  • śmietana 18% 40 dkg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Chrzan wielkanocny Zosi ?

    w garnuszku podgrzewamy cukier z octem tak by cukier się rozpuścił. Studzimy.

    Chrzan obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Gdy mieszanina octowa ostygnie zalewamy nią starty chrzan.

    I teraz możemy taki chrzan upchać w słoikach i trzymać w lodówce bardzo długo.

    A gdy będziemy chcieli od razu go jeść to przechodzimy do kolejnego etapu przygotowań.

    Jajka obieramy, żółtka ucieramy z miękkim masłem i łączymy z chrzanem. Białka drobno siekamy i dodajemy do chrzanu razem z śmietaną.

    Dokładnie wszystko łączymy. W tej postaci chrzan może stać zdecydowanie krócej – ja podzieliłam sobie starty chrzan na dwie części.

    Przygotowałam do jedzenie jedną a później drugą część.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553