Przepis na Łamańce z makiem

Składniki potrzebne do przepisu: Łamańce z makiem

  • mąka 1 szklanka
  • margaryna 10 dag
  • cukier 2 łyżki
  • żółtko 1
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Łamańce z makiem ?

    CIASTO

    Mąkę, margarynę i cukier posiekać, dodać żółtko, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać radełkiem wąskie prostokąty, układać na blaszce i piec około 10 minut w 180 stopniach.

    MASA

    Mak wymieszać w misce z miodem. Jeśli masa jest gęsta należy dodać śmietankę.

    Do masy dodać zimne ciastka i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.