Przepis na Koper włoski z pomidorami

Składniki potrzebne do przepisu: Koper włoski z pomidorami

  • >koper włoski 35 dag
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pomidory mięsiste 20 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • boczek chudy 5 dag
  • sól morska
  • pieprz biały świeżo zmielony
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Koper włoski z pomidorami ?

    1. Opłucz koper, odetnij nasadę pędu, odłóż zieloną część. Bulwę podziel na potowy i pokrój na plasterki grubości ok. 1 centymetra.

    2. Wytnij ogonki z pomidorów, sparz owoce we wrzątku, opłucz zimną wodą i zdejmij skórkę. Pokrój je na plastry.

    3. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na cienkie talarki.

    4. Opłucz bazylię, oberwij listki z łodyżek i pokrój grubo.

    5. Boczek pokrój na wąskie paski.

    6. Rozgrzej oliwę z oliwek razem z boczkiem i czosnkiem w garnku ze stali szlachetnej. Dodaj pomidory, dolej ok. 50 ml wody i dopraw solą i pieprzem.

    7. Włóż do garnka z sosem koper,zaczerpnij łyżką sos pomidorowy, polej plastry kopru, przykryj garnek i duś ok. 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia posyp danie siekaną bazylią i zielonymi talarkami kopru włoskiego.