Przepis na Krem z zielonego groszku

Składniki potrzebne do przepisu: Krem z zielonego groszku

  • mrożony groszek 30 dkg
  • >główka sałaty 1 szt
  • cebula
  • >bulion warzywny z kostki 1 L
  • śmietana 5 łyżek
  • >listki mięty 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżki
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 15 min.
    Czas gotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Krem z zielonego groszku ?

    Cebule kroimy drobniutko i szklimy na maśle na patelni. Groszek płuczemy, odsączamy. Sałatę myjemy i osuszamy. Małe listki sałaty odkładamy do dekoracji, a pozostałe rwiemy i dodajemy razem z groszkiem do cebuli. Wlewamy szklankę bulionu i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Lekko studzimy i miksujemy, wlewamy resztę bulionu i zagotujemy. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i przyprawiamy sola, pieprzem. Zupę podgrzewamy ale nie gotujemy, wlewamy na talerze, posypujemy listkami mięty oraz małymi listkami sałaty.