Przepis na Lwowskie ziemniaczki

Składniki potrzebne do przepisu: Lwowskie ziemniaczki

  • ziemniaczki – małe i równe 1 kg
  • >sok z cebuli 1 szklanka
  • masło 3 łyżki
  • >szczypiorek posiekany 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Lwowskie ziemniaczki ?

    W płaskim rondlu stopić masło, wrzucić obrane i umyte ziemniaki, potrząsnąć rondlem, aby równo pokryły się masłem, chwilę smażyć na małym ogniu, po czym posypać solą, pieprzem, wlać sok z cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny, od czasu do czasu potrząsając rondlem.

    Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

    Znakomity dodatek do pieczeni wieprzowej i baraniej.