Przepis na Knedle serowo-truskawkowe

Składniki potrzebne do przepisu: Knedle serowo-truskawkowe

  • ser twarogowy 1/2 kg
  • ziemniaki gotowane 1/2 kg
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • truskawki 1 kg
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Knedle serowo-truskawkowe ?

    Ser zmielić razem z wystudzonymi ziemniakami, dodać mąkę jajka, mąkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie dosyć luźne to można dosypać jeszcze pół szklanki mąki, ale nie więcej. Wszystko zależy od wilgotności sera.

    Urywać po kawałku ciasta, rozgniatać i wkładać po jednej truskawce. Formować knedle – wielkość wg uznania.

    Mus:

    Do truskawek dodać cukier i wszystko razem zmiksować aż będzie gęste.

    Zagotować wodę, lekko posolić, delikatnie wkładać knedle i gotować na małym ogniu około 5 min od wypłynięcia.

    Wyjmować łyżką cedzakową,polać musem truskawkowym.