Przepis: Różyczki do barszczyku
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Różyczki do barszczyku?
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać szczyptę soli, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.
Ciasto wyjąć, rozwałkować i literatką lub dużym kieliszkiem wycinać kółka. Takiej samej wielkości wyciąć kółka z szynki. Układać po trzy kółka tak by na siebie nachodziły. Na nie położyć kółeczka z szynki. Razem zwinąć tworząc rulonik. Przeciąć na połowę.
W ten sposób powstaną dwie różyczki za jednym zawinięciem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Piec ok 20 minut w temp. 180 stopni.
Podawać do barszczyku.