Przepis na Aromatyczny barszczyk – danie jednogarnkowe

Składniki potrzebne do przepisu: Aromatyczny barszczyk – danie jednogarnkowe

  • >włoszczyzna (bez kapusty) 1 pęczek
  • >wołowina (szponder lub pręga) 1,3 kg
  • woda 2 litry
  • sól 1 łyżeczka
  • >pieprz w ziarnach 1/2 łyżeczki
  • masło 3 dag
  • ocet 5 łyżek
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • >liście laurowe 2 szt
  • śmietana kwaśna
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Aromatyczny barszczyk – danie jednogarnkowe ?

    Bulion:

    Oczyszczoną i umytą włoszczyznę pokroić w drobną kostkę.

    Wołowinę umyć, włożyć do garnka. Zalać 2 l wody, i dodać 1 łyżeczkę soli. Zagotować na wolnym ogniu, zebrać szumowiny.

    Do mięsa dodać przygotowane warzywa i 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu. Bulion gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin.

    Warzywa:

    Cebule obrać i pokroić w kostkę. Białą kapustę oczyścić, pokroić w ćwiartki, usunąć głąb, następnie poszatkować.

    Buraczki umyć, obrać, opłukać, pokroić w słupki. pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki.

    Gotowanie buraków:

    Ugotowaną wołowinę wyjąć z bulionu. Bulion przecedzić przez sito.

    Z mięsa najpierw usunąć tkankę tłuszczową, następnie pokroić na jednakowe kawałki. Przykryć i odstawić.

    Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dodać buraki i ocet oraz cukier (1 łyżeczka) i sól (1 łyżeczka), wlać bulion mięsny.

    Zupę przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 15 minut.

    Czynności końcowe:

    Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać liście laurowe, pokrojone pomidory i poszatkowaną kapustę dodać do barszczu.

    Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 45 minut.

    Po ugotowaniu usunąć liście laurowe. Do zupy dodać natkę i mięso, podgrzać zupę. Barszcz doprawić solą, pieprzem i octem

    (ja osobiście nie używa octu, zastępuję go kwaskiem cytrynowym).

    Rozlać na talerze lub do miseczek, do każdej porcji dodać trochę kwaśnej śmietany i posypać natką pietruszki {jeśli ktoś lubi (np ja)zielony koperek, może natkę zastąpić koperkiem}

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556