Składniki potrzebne do przepisu: Fasola po bretońsku z groszkiem z puszki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Fasola po bretońsku z groszkiem z puszki ?
Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawach (ja dodaję vegetę, sól i pieprz). Po ugotowaniu rozdzielamy palcami na paseczki.
Na patelnię wrzucamy boczek, pokrojoną cebulę i kiełbasę oraz pierś. Chwileczkę obsmażamy wszystko, żeby aromaty się zgrały. Wszystko przerzucamy do większego garnka, zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy (1 wystarczy), przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, pieprzem kolorowym i co tam jeszcze lubimy (u mnie obowiązkowo majeranek).
Jak sporządzona mieszanka zacznie bulgotać wrzucamy groszek, perełkę z puszki i jeszcze chwileczkę gotujemy. Na koniec zawsze wciskam czosnek, bo wtedy najmniej traci ze swojego aromatu.
Fasolka może trochę dla leniwych, ale smakuje wyśmienicie.