Składniki potrzebne do przepisu: Zupa grochowa z makaronem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Zupa grochowa z makaronem ?
Mięso z drobiu – udko lub skrzydełka płuczemy, zalewamy wodą i nastawiamy na mały ogień.
Łuskany groch płuczemy na sicie, pod bieżącą wodą.
Gdy jest już wypłukany – woda w nim jest czysta – przekładamy do rondla z gotującym się mięsem i dalej gotujemy.
Warzywa myjemy, obieramy, drobno kroimy lub ścieramy na tarce jarzynowej.
Tak przygotowaną włoszczyznę oraz 2 – 3 ząbki posiekanego czosnku, listki laurowe i majeranek ( możemy dodać przyprawy ziołowe wg swojego smaku i upodobań) dodajemy do zupy i dalej gotujemy na małym ogniu.
W osobnym garnku nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg zaleceń producenta – nie przegotowując go, a raczej nie dogotowując.
Gotowy – ugotowany – makaron dodajemy do zupy, zupę doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, lub sam ugotowany makaron rozkładamy do talerzy.
Gorącą zupę rozlewamy do talerzy.
Znakomicie będzie nam też smakowała grochówka podana z groszkiem ptysiowym lub z grzankami z pieczywa pszennego.