Przepis na Zupa grochowa z makaronem

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa grochowa z makaronem

  • groch 2 szkl
  • makaron (świderki, kokardki, kolanka) 30 dag
  • kurczak udko lub skrzydełka 25 dag
  • włoszczyzna 1 porcja
  • czosnek 3 ząbki
  • majeranek
  • listek laurowy 2 szt
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Zupa grochowa z makaronem ?

    Mięso z drobiu – udko lub skrzydełka płuczemy, zalewamy wodą i nastawiamy na mały ogień.

    Łuskany groch płuczemy na sicie, pod bieżącą wodą.

    Gdy jest już wypłukany – woda w nim jest czysta – przekładamy do rondla z gotującym się mięsem i dalej gotujemy.

    Warzywa myjemy, obieramy, drobno kroimy lub ścieramy na tarce jarzynowej.

    Tak przygotowaną włoszczyznę oraz 2 – 3 ząbki posiekanego czosnku, listki laurowe i majeranek ( możemy dodać przyprawy ziołowe wg swojego smaku i upodobań) dodajemy do zupy i dalej gotujemy na małym ogniu.

    W osobnym garnku nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg zaleceń producenta – nie przegotowując go, a raczej nie dogotowując.

    Gotowy – ugotowany – makaron dodajemy do zupy, zupę doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, lub sam ugotowany makaron rozkładamy do talerzy.

    Gorącą zupę rozlewamy do talerzy.

    Znakomicie będzie nam też smakowała grochówka podana z groszkiem ptysiowym lub z grzankami z pieczywa pszennego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556