Przepis na Zupa kapuśniak

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa kapuśniak

  • ziemniaki 1/2 kg
  • kapusta kiszona 1/2 kg
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • boczek 20 dag
  • mąka 2 łyżki
  • wywar z mięsa 6 szklanek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 55min.
    Czas przygotowania: 60 min.
    Czas gotowania: 40 min.
    Czas smażenia: 15 min.

     

    jak przyrządzić Zupa kapuśniak ?

    Obieramy i nastawiamy ziemniaki w osolonej wodzie – gotujemy do miękkości.

    Odsączoną z nadmiaru soku kapustę i drobno kroimy, wrzucamy na gorący wywar z mięsa – gotujemy na średnim ogniu.

    Na oleju podsmażamy boczek z cebulką do lekkiego zrumienienia z obu stron. Następnie do podsmażonego boczku dodajemy przecier pomidorowy i mąkę podsmażamy chwilę, dodajemy do gotującej się kapusty, dobrze mieszamy.

    Na końcu dodajemy ugotowane osobno ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556