Przepis na Zupa szczęścia

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa szczęścia

  • cukinia 2 szt
  • >skórka i sok z cytryny 1 szt
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • rosół z drobiu 1 litr
  • ryż basmati 100 g
  • sól 1 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Zupa szczęścia ?

    Umyte cukinie kroimy ze skórką w drobną kostkę. Wkładamy je do garnka ze skórką cytryny oraz oliwą, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż odrobinę zmiękną. Dodajemy kurkumę i do całości wlewamy rosół oraz sok z cytryny, na koniec do garnka wrzucając ryż. Co do rosołu – jak zwykle ja przygotowuję trochę skoncentrowanego bulionu z wodą. Jeśli wolicie, możecie użyć rosołu z jarzyn, ale ja przepadam za tym cudownym łagodnym złotem, jakie uzyskujemy z kurczaka. Gotujemy wszystko przez 10-20 minut lub do chwili, gdy cukinie i ryż zrobią się miękkie. Odstawiamy, aby danie odrobinę ostygło przed podaniem. Zupę najlepiej jeść ciepłą a nie gorącą.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556