Przepis na Zupa z boćwiną i kapustą pekińską

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa z boćwiną i kapustą pekińską

  • >boćwina – burak liściowy 300 g
  • kapusta pekińska 500 g
  • >burak korzeniowy 2 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • śmietana 1/2 – 2/3 szkl
  • >lubczyk (magi) 1 gałązka
  • fasolka szparagowa 15 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Zupa z boćwiną i kapustą pekińską ?

    Buraki (średniej wielkości) umyć, oczyścić, opłuka. Cebulę (dużą) obrać, opłukać. Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, umyć wraz z liśćmi boćwiny, magi i selerem naciowym. Buraki i cebulę poszatkować na tarce do warzyw. Warzywa liściaste drobno pokroić. Zagotować 5 – 6 szklanek wody z dodatkiem soli i masła, do wrzątku włożyć wszystkie przygotowane warzywa, ugotować je do miękkości (ok. 12 – 15 minut). Odstawić, zakwasić sokiem z cytryny – do smaku, dodać roztarty z odrobiną soli i łyżeczką cukru czosnek i śmietanę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i ew. Sokiem z cytryny. Dodać oddzielnie ugotowaną fasolkę. Wyporcjować na talerze, wkładając do każdej porcji 1 jajo ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki. Podawać z ziemniakami.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556