Przepis: Boczek z pieczarkami
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćBoczek z pieczarkami ?
Czosnek rozetrzeć z solą. Boczek oprószyć pieprzem i natrzeć czosnkiem. Zwinąć i zostawić na noc w lodówce.
Pieczarki umyć pokroić w półplasterki i przesmażyć na maśle, dodać bułkę, oprószyć solą i wymieszać. Przestudzić. Można wbić jajko, dodać drobno pokrojoną cebulę i doprawić do smaku.
Boczek rozłożyć jeśli jest wąski przeciąć na pół nie docinając do końca. Rozłożyć jak książkę oczyścić z grudek czosnku jeśli są. Wyłożyć i rozsmarować przygotowany farsz. Zrolować ciasno i obwiązać nicią. Obsmażyć na rozgrzanym oleju najlepiej w garnku do duszenia. Podlać wodą i gotować na małym ogniu ok 1 godz.
Podawać z pieczywem gdy wystygnie, a na ciepło można do obiadu.