Przepis: Boczniaki w occie
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćBoczniaki w occie ?
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy, odkrawamy korzonki.
Kroimy je w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Pokrojone boczniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę (nie solimy) i smażymy je na zloty kolor.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki, dodajemy ją do boczniaków tuż przed końcem ich smażenia, aby się tylko lekko zeszkliła.
Przekładamy wszystko do miski, przyprawimy chili i solą. Dodajemy obrany i pokrojony w cienkie pasterki czosnek. Dolewamy oliwę (ok. 2 łyżki) i ocet.
Tak przyrządzone boczniaki podajemy na zimno jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do pieczonych wędlin.