Przepis: Domowa biała kiełbasa
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 5godz. 0min.
Czas przygotowania: 5 godz.
Jak przygotowaćDomowa biała kiełbasa ?
Łopatka i karkówka nie mogą być zbyt chude, bo wtedy kiełbasa może nam wyjść zbyt sucha. Na kilka godzin przed robieniem kiełbasy wstawić do lodówki 0, 5 litra wody. Woda ma być lodowata. Przygotowujemy jelita (można je kupić w większości sklepów mięsnych). Wyjąć je z opakowania, przełożyć do miseczki i zalać ciepłą ale nie gorącą wodą. Wypłukać delikatnie z konserwującej je warstwy soli. Wodę z solą odlać, zalać jelita ponownie czystą, ciepłą wodą i pozostawcie w niej na 0, 5-2 godziny. Mięso pokroić na kawałki takiej wielkości aby wygodnie było przepuszczać je przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy. Trzeba ich dać naprawdę sporo choć ilość przypraw jest oczywiście kwestią gustu i indywidualnych upodobań. Przyprawy w mięsie muszą być wyraźnie wyczuwalne ponieważ całość musi się ”przegryźć”. Na koniec dodajemy lodowatą wodę. Teraz wszystko dokładnie wyrabiamy. Proces ten trwa jakieś pół godziny. Wszystkie składniki muszą się idealnie ze sobą połączyć, masa musi mieć konsystencję spójną, zwartą i kleistą. Po wyrobieniu masy nakładamy na maszynkę nasadkę masarską. Aby flak bez problemów z niej schodził proponuję posmarować ją delikatnie na całej długości olejem. Na nasadkę naciągamy flak i napełniamy go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbasę można mrozić albo parzyć.