Przepis: Dżem truskawkowo rabarbarowy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przygotowaćDżem truskawkowo rabarbarowy ?
Umyty rabarbar obrać ze skórki, pokroić na kawałki 2cm. Włożyć do garnka, zasypać 45 dkg cukru i odstawić na kilka godzin. Truskawki umyć, usunąć szypułki i osączyć. Następnie do rabarbaru dodać truskawki i zasypać resztą cukru. Mieszając gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny zwiększyć ogień, gotować intensywnie do zgęstnienia mieszając, żeby nie przypalić. Gotowy dżem przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 min. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu