Przepis: Kurczak marengo mamy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Kurczak marengo mamy?
Mięso z kurczaka oddzielamy od kości. Oliwę rozgrzewamy na patelni, smażymy na niej mięso na złoty kolor przez 5 minut, kilkakrotnie odwracając. Dodajemy przecier pomidorowy, wino i zioła: tymianek, bazylia, oregano, majeranek. Powstały sos gotujemy, zmniejszamy ogień i dusimy mięso 30 minut. Masło i rozgnieciony czosnek rozpuszczamy w garnuszku. Chleb lekko zapiekamy i polewamy masłem czosnkowym. Pozostałą ilość oliwy przelewamy na inną patelnię i dusimy na niej grzyby pokrojone przez 5 minut. Do mięsa dokładamy oliwki i cukier, mieszamy, podgrzewamy. Mięso kładziemy na talerze, polewamy sosem i podajemy z grzankami czosnkowymi i grzybami.