Przepis: Kurczak nadziany na butelkę
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Kurczak nadziany na butelkę?
Przygotuj blachę nalej do niej wodę może być zimna, do butelki również nalej wodę. Kurczaka w całości delikatnie ponacinaj nożem tak aby móc wsadzić w szczelinę pokrojony na paseczki czosnek według uznania jak lubisz smak i zapach czosnku dodaj więcej. Nabij kurczaka na butelkę, tak aby nóżki mu zwisały.
Do miseczki wlej około 4 łyżek oleju wsyp :PRZYPRAWĘ DO KURCZAKA” tak około 3/4 paczki wymieszaj dokładnie i nasmaruj nim kurczaka. Wsadź do piekarnia nagrzanego do około 180stopni. Piec około 1,5 godziny od czasu do czasu dolej do blachy odrobinę wody pamiętaj aby była gorąca/wrząca bo butelka pęknie.
Sos który ocieknie z kurczaka nadaje się do polania ziemniaków, klusek lub ryżu według uznania. Zlej sos do garnuszka. Do szklanki wlej wodę 1/3 szklanki na dnie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dwie mąki pszennej wymieszaj razem i do gotującego się sosu wlej przygotowana mąkę dobrze wszystko razem wymieszaj i pozostaw do ponownego zagotowania.
Wodę z butelki można wylać do zlewu.
Gotowe