Jak przyrządzić Najlepsze gołąbki na świecie wg mojej mamy?

Przepis: Najlepsze gołąbki na świecie wg mojej mamy

Ile porcji: 21

Łączny czas przyrzadzenia: 10godz. 40min.
Czas przygotowania: 7 godz.
Czas gotowania: 220 min.

Jak przyrządzić Najlepsze gołąbki na świecie wg mojej mamy?

Ryż gotujemy na sypko, odsączamy, odstawiamy do wystygnięcia. Z kapusty włoskiej zdejmujemy liście i parzymy je w gorącej wodzie przez kilka minut. Karkówkę mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Do karkówki dodajemy ryż i całość przyprawiamy solą, pieprzem, curry, pietruszką, majerankiem. Liście nadziewamy mięsnym farszem i układamy w dużym garnku, jeden przy drugim. W osobnym garnku robimy sos: wlewamy sos pomidorowy, sos pomidorowy instant robimy wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do sosu pomidorowego z kartonika podgrzewamy i przyprawiamy pietruszką, solą, pieprzem, pod koniec dodajemy śmietanę. Gotowy sos przelewamy do gołąbków. Gołąbki z sosem stawiamy na mały ogień i gotujemy około godzinę. Gaz wyłączamy i zostawiamy gołąbki do ostygnięcia- w gorącym sosie będą do siebie dochodzić, kapusta zmięknie. Czynność tę powtarzamy 2- 3 razy. Gołąbki jemy same lub podajemy z ziemniaki purre. Mi wyszło 21 gołąbków- sporych! 🙂

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556