Przepis: Napoleonka czarno – biała
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Napoleonka czarno – biała?
Mleko rozlać do 2 garnków po 1 litrze do każdego, budynie wsypać do 2 niskich szerokich słoików (czekoladowe osobno, waniliowe osobno). Do proszku budyniowego czekoladowego i waniliowego, dodać po 8 łyżek cukru. Odlać z każdego garnka po 1/2 litra mleka i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zagotować mleko do budyniu czekoladowego dodać 1/2 masła roślinnego, wlać budyń i mieszając ugotować na gęsto. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wyłożyć warstwą herbatników, wylać gorący budyń czekoladowy, dokładnie wygładzić żeby było równo. Ułożyć na gorący budyń warstwę herbatników i dobrze docisnąć. Wstawić mleko do budyniu waniliowego, włożyć 1/2 masła roślinnego i zagotować, dokładnie wymieszać rozrobiony proszek budyniowy, wlać do gotującego mleka i ugotować na gęsto, wyłożyć na warstwę herbatników, dokładnie wygładzić i znów ułożyć warstwę herbatników, dokładnie docisnąć. Wystawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Czekoladę z orzechami zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody (4 szklanki po 200ml)odstawić do lekkiego stężenia. Chłodną napoleonkę posypać tartą czekoladą, polać łyżką tężejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia. Smacznego.