Przepis: Papryka konserwowa z miodem
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Papryka konserwowa z miodem?
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu i 1 łyżeczkę oleju. Zalewa ( woda, ocet, sól, cukier ): wodę wymieszać z octem, solą, miodem i cukrem. Powstałą gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach. Słoiki zakręcić, wstawić do kotła, nalać ciepłej wody, tak aby słoiki się zakryły pod wodę, zagotować, następnie na małym ogniu trzymać jeszcze 10 min. Wyjąć, ostudzić i do spiżarni:-)
mała uwaga: jeśli nie chcemy użyć miodu, wtedy należy zwiększyć porcje cukru z 1 1/2 na 2 szklanki.