Przepis: Pieczone żeberka w marynacie
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pieczone żeberka w marynacie?
Przygotować marynatę z zmiażdżonego czosnku, cukru pudru, sosu sojowego, keczupu, oleju, imbiru i goździków najlepiej dzień wcześniej. Żeberka umyć podzielić na mniejsze części. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i przykryć. Pozostawić najlepiej na noc w lodówce, aby żeberka przeszły intensywnie tą marynatą. Następnego dnia żeberka wyciągamy z marynaty doprawiamy przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym jedną warstwą. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180c, pieczemy ok. 1 godz. Smarując bardzo często marynatą i odwracając na drugą stronę. Pieczenie powinno trwać tak długo, aż mięso się zrumieni i będzie odchodzić od kości.