Przepis: Pierogi na słodko ze śmietaną
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 10 min.
Jak przyrządzić Pierogi na słodko ze śmietaną?
Ser pokruszyć, dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy, zmiksować.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać jajko, 2 szczypty soli, gorącą wodę, łyżkę oleju, zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować cienko, wykrawać szklanką krążki.
Na każdy krążek kłaść po łyżeczce sera, zlepić.
Gotować w dużej ilości wody, posolonej do smaku. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Do śmietany dodać cukier, cukier waniliowy, zmiksować.
Pierogi podać ze śmietaną i posypać skórką z cytryny.