Przepis: Płucka w kwaśnym sosie
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Płucka w kwaśnym sosie?
Płucka dokładnie umyć (wyciąć tchawicę, jeśli jest). Włoszczyznę oczyścić, umyć, wrzucić na wrzątek,zagotować.
Następnie włożyć płucka, posolić, dodać kilka ziaren pieprzu i listek laurowy.
Gotować pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny.
Płucka wyjąć, przestudzić i pokroić w słupki. Cebule obrać i posiekać.
W rondlu rozgrzać masło, usmażyć cebulę na złoto.
Dodać mąkę, zasmażyć.
Wlać szklankę wywaru.
Mieszając, zagotować, posolić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i cukrem.
Wlać śmietanę, włożyć płucka.
Przed podaniem podgrzać.