Przepis: Pulpety w białym sosie
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Pulpety w białym sosie?
Cebulę obrać i posiekać. Do mięsa wbić jajka dodać posiekaną cebulkę, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę mięsną dokładnie wyrobić i uformować pulpety. Do garnka wlać około 3/4 litra wody dodać liście laurowe. Zagotować i włożyć do wrzątku pulpety. Gotować około pół godziny. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i mąką. Zagęścić sos i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę gotować i zdjąć z ognia. Podajemy z ziemniakami. Koperek można dodać do sosu lub posypać porcje na talerzu.