Składniki potrzebne do przepisu: Dodatki do ciast: Przecier dyniowy
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Dodatki do ciast: Przecier dyniowy ?
Dynię umyć, rozkroić na kilka części, oddzielić miazgę nasienną z pestkami.
Uzyskane twarde kawałki miąższu obrać ze skóry i pokroić na niewielką kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 20 – 30 minut.
Uzyskaną pulpę przetrzeć przez sito, dodać nieco kwasku cytrynowego i ponownie zagotować (na 2 litry przecieru potrzeba 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego lub niezbyt pełną łyżkę stołową octu)
Po lekkim przestudzeniu przecier nakładać do słoików, najlepiej małych, do jednorazowego użycia.
Po zakręceniu słoiki wstawić do naczynia z wodą, kładąc na spód podkładkę drucianą lub ściereczkę i pasteryzować od zagotowania przez 25 minut.
Po zakończeniu pasteryzacji wyjąć słoiczki na ściereczkę, przykryć suchym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przecier dyniowy przygotowany w taki sposób można przechowywać przez rok, a nawet dłużej.