Przepis na Dorsz w rondlu

Składniki potrzebne do przepisu: Dorsz w rondlu

  • >dorsz – zgrabne kawałki 4 filety
  • oliwa 3 łyżki
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • białe wytrawne wino 1 kieliszek
  • liść laurowy 1 szt
  • pieprz
  • sól
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Dorsz w rondlu ?

    Cebulę oczyścić, usunąć zeschłą łupinę, cienko pokroić i przesmażyć na oliwie na złoty kolor.

    Czosnek obrać ze skórki, rozetrzeć i dodać do smażonej cebuli.

    Wrzucić 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, suszony tymianek, pokruszony liść laurowy i wino.

    Wszystko gotować 15 minut na wolnym ogniu. Opłukać kawałki filetów, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i posypać wieżo zmielonym pieprzem, włożyć do rondla z wywarem i gotować 20 minut pod przykryciem.

    Podawać zaraz po ugotowaniu.

    Potrawę można podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami z wody.

    Delikatny smak dania można podkreślić lampką młodego białego wina.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556