Składniki potrzebne do przepisu: Dorsz w rondlu
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Dorsz w rondlu ?
Cebulę oczyścić, usunąć zeschłą łupinę, cienko pokroić i przesmażyć na oliwie na złoty kolor.
Czosnek obrać ze skórki, rozetrzeć i dodać do smażonej cebuli.
Wrzucić 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, suszony tymianek, pokruszony liść laurowy i wino.
Wszystko gotować 15 minut na wolnym ogniu. Opłukać kawałki filetów, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i posypać wieżo zmielonym pieprzem, włożyć do rondla z wywarem i gotować 20 minut pod przykryciem.
Podawać zaraz po ugotowaniu.
Potrawę można podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami z wody.
Delikatny smak dania można podkreślić lampką młodego białego wina.