Składniki potrzebne do przepisu: Galareta admiralska
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Galareta admiralska ?
Filety skropić sokiem z cytryny.
Przygotować 5 szklanek z wywaru z ekstraktu warzywnego i ewentualnie z głów sfiletowanych ryb. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotować 20 minut pod koniec posolić.
Wyjąć głowy i liście laurowe. Ugotować filety najpierw jednej potem drugiej ryby. Wyjmować ostrożnie łyżką durszlakową, by się nie rozpadły, wywar gotować nadal do zmniejszenia objętości o 1/4.
Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlać do wywaru i zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić, dodać ubite białko i skorupkę jajka. Podgrzać do zagotowania. Schłodzić, przelać przez geste sito.
Przygotować podłużne głębokie naczynie, najlepiej szklane. Na dnie ułożyć dekoracyjnie ugotowane i obrane krewetki i warstwę posiekanych zielenin. Wlać kilka łyżek płynnej galarety. Gdy zastygnie, układać warstwami na przemian ryby i zieleniny. Zalać pozostałą galaretą, wstawić do lodówki.
Przed podaniem odciąć nożem galaretę do ścianek naczynia, wyłożyć dnem do góry na podłużnym półmisku, przybrać kawałkami cytryny.
Kroić w poprzeczne plastry.