Przepis na Galareta admiralska

Składniki potrzebne do przepisu: Galareta admiralska

  • >filety z białych ryb 1,2 kg
  • krewetki 10 sztuk
  • >ekstrakt warzywny 1 torebka
  • żelatyna 2 łyżki
  • białko 1
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • >liście laurowe 2 szt
  • sok z cytryny 1 łyżki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • estragon 1 pęczek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • bazylia 1 pęczek
  • cytryna
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Galareta admiralska ?

    Filety skropić sokiem z cytryny.

    Przygotować 5 szklanek z wywaru z ekstraktu warzywnego i ewentualnie z głów sfiletowanych ryb. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotować 20 minut pod koniec posolić.

    Wyjąć głowy i liście laurowe. Ugotować filety najpierw jednej potem drugiej ryby. Wyjmować ostrożnie łyżką durszlakową, by się nie rozpadły, wywar gotować nadal do zmniejszenia objętości o 1/4.

    Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlać do wywaru i zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić, dodać ubite białko i skorupkę jajka. Podgrzać do zagotowania. Schłodzić, przelać przez geste sito.

    Przygotować podłużne głębokie naczynie, najlepiej szklane. Na dnie ułożyć dekoracyjnie ugotowane i obrane krewetki i warstwę posiekanych zielenin. Wlać kilka łyżek płynnej galarety. Gdy zastygnie, układać warstwami na przemian ryby i zieleniny. Zalać pozostałą galaretą, wstawić do lodówki.

    Przed podaniem odciąć nożem galaretę do ścianek naczynia, wyłożyć dnem do góry na podłużnym półmisku, przybrać kawałkami cytryny.

    Kroić w poprzeczne plastry.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556