Składniki potrzebne do przepisu: Grzyby kwaszone
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Grzyby kwaszone ?
Kwasić należy każdy rodzaj grzybów oddzielnie.
Oczyszczonym grzybom przyciąć nieco trzony, dokładnie wymyć i włożyć do sporej ilości wrzącej wody, lekko osolonej do smaku.
Gotować 10 – 12 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Układać grzyby w dobrze wymytym garnku kamiennym lub w słoju, kapeluszami do góry, posypać solą. Ułożone w naczyniu grzyby przykryć dopasowanym do naczynia talerzykiem, obciążyć słoikiem napełnionym wodą.
Zagotować wodę z cukrem i wlać do grzybów. Całość nakryć lnianą ściereczką i postawić do ukwaszenia.
Dobrze ukwaszone grzyby rozłożyć można do małych słoików, zalać zalewą do grzybów i poddać pasteryzacji wtedy bez obawy przekwaszenia można je przechowywać przez całą zimę.