Składniki potrzebne do przepisu: Kapuśniak – na zimowe wieczory
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 65 min.
Czas gotowania: 55 min.
jak przyrządzić Kapuśniak – na zimowe wieczory ?
Do wywaru drobiowego- zostawiamy w nim liście laurowe, ziele angielskie, i mięso drobiowe- dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Wywar z kapustą gotujemy około 30 minut. W między czasie obieramy, czyścimy i kroimy w kostkę ziemniaki. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Po 30 minutach wyjmujemy mięso z wywaru i dodajemy do niego marchewkę i ziemniaki oraz 100 g kaszy jęczmiennej- gotujemy. Mięso zostawiamy na chwilę do przestygnięcia i obieramy, kości wyrzucamy. Oddzielone mięso wrzucamy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ją do miękkości ziemniaków i spęcznienia kaszy- ok. 25 minut.