Składniki potrzebne do przepisu: Krokiety
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Krokiety ?
Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy (2-3 szt.), ziele angielskie (4-5 ziarenek) i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
Na patelni, na 2 łyżkach masła podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości.
W tym czasie smażymy naleśniki (wg swojego przepisu, lub mojego – patrz. moja strona użytkownika).
Ostudzoną kapustę odsączamy z wody i drobno kroimy. Pieczarki przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo drobno kroimy. Łączymy oba składniki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy do kapusty z pieczarkami. W miarę potrzeby dosmaczamy solą i pieprzem. Nakładamy trochę farszu na naleśnik, zwijamy go w formie krokieta. Krokiety obtaczać w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmażać na złoty kolor na oleju.