Przepis na Opieńki z estragonem

Składniki potrzebne do przepisu: Opieńki z estragonem

  • >opieńki 1 kg
  • ocet 6% 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • suszony estragon 3 łyżeczki
  • >listki laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • >gorczyca biała 1/2 łyżeczki
  • >ostra papryka w proszku 3 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 60 min.

     

    jak przyrządzić Opieńki z estragonem ?

    Oczyszczone grzyby bez ogonków dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować przez 5-6 min. Przelać na sicie zimną wodą, osaczyć. Zagotować wodę z przyprawami, ziołami, solą i cukrem, gotować pod przykryciem około 20 min, wlać ocet i znów zagotować. Grzyby włożyć do słoików, zalać przestudzoną marynatą, zamknąć. Pasteryzować przez 10-15 min.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556