Przepis na Soczyste piersi Macieja z curry

Składniki potrzebne do przepisu: Soczyste piersi Macieja z curry

  • >piersi kurze 4 szt
  • curry w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz kolorowy w proszku
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Soczyste piersi Macieja z curry ?

    1. Tajemnica soczystości.

    Świeże piersi w „sosie” własnym (czyli mokre) zamrozić, a kryształki zamarzającej wody zrobią swoje. Po rozmrożeniu nie osuszać.

    2. Przygotowanie.

    Piersi oczyścić z wszelkich tłustych elementów i porcjować na większe nugetsy (4-5 kawałków z jednej dużej piersi).

    Wrzucać mokre na patelnię na średnio rozgrzany tłuszcz (mimo, że to wbrew sztuce kulinarnej – w tym wypadku tak trzeba, aby tłuszcz nam nie „strzelał”). Praktycznie od razu posypać curry (duuuużo curry) oraz papryką i kolorowym pieprzem (używam kostek knorra, więc nie muszę dodawać soli).

    Po krótkiej chwili obrócić i posypać curry i przyprawami drugą stronę. Po 3-5 minutach obrócić jeszcze raz na kolejne 3 minuty. Piersi nie możemy smażyć zbyt długo, gdyż zrobią się suche i cały zamysł pryśnie. Praktycznie chodzi tylko o to aby były lekko przypieczone z wierzchu i ugotowane w środku.

    3. Serwowanie

    Doskonale smakują z ziemniakami puree i surówką ze świeżych pomidorów.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556